1
$\begingroup$

I have set ny Yaesu FT857-D to PMS scan of the 144-148MHz FM ham band, but it doesn't seem to find anything. However, I see the green "busy" light come on every once in a while during the scanning, but the scan doesn't stop. The other strange thing is that turning the squelch down to zero has no effect on the scan, either. (Although I can open the squelch when tuned into a particular frequency) Anyone have any ideas what could be wrong?

$\endgroup$
2
$\begingroup$

Based on your description, I suspect the problem is that you have tone squelch (TSQ) enabled. In this mode, the audio is muted unless the signal contains the proper tone, but the receive light will still light up to indicate a non-matching signal is present. (This is true outside of scanning too.)

Go to Multi Function Row MFe and press the A TON button to cycle through encode/squelch modes to the blank position. (If the button is labeled ENC instead of TON, then in menu mode set 079 SPLIT TONE to OFF first.)

| improve this answer | |
$\endgroup$
  • $\begingroup$ Checked that. TON was already in the blank position. The scanner still goes right past any signal, with only the green light coming on to show it is there. $\endgroup$ – Yaesu Whisperer Jan 14 '17 at 19:49
  • $\begingroup$ Also, this problem only occurs in the 2m band (144-148MHz). When I try the VFO scanning in 430-440MHz, the scan stops when I detect a signal or open the squelch. $\endgroup$ – Yaesu Whisperer Jan 14 '17 at 21:31

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.